Rakennukset, joissa elämme

-kampanja

IMG_9236.jpg

You Tell Me -kollektiivi on käynnistänyt kampanjan tiedon jakamiseksi rakennetun ympäristön ympäristövaikutuksista.

Kampanjan tavoitteena on nostattaa laajempaa keskustelua aiheesta ja kasvattaa tietoisuutta myös ei-ammattilaisten keskuudessa. Kyseenalaistamme yleistä rakennustapaa ja kuvailemme rakentamiseen liittyviä ongelmakohtia. 

Kampanja sai alkunsa idean tasolla ensimmäisessä You Tell Me -symposiumissa 30.11. Lapinlahden Lähteellä. Idean toteutus sai vaikutteita Elissa Erikssonin “Haluan nähdä muutakin” -taidetempauksesta. Aluksi kampanjamme idea olikin taidepainotteinen, mutta muuttui ryhmän keskustelujen myötä kampanjaksi. Päätimme hakea Ilmastonmuutosvoiman apurahaa, joka myönnettiin ryhmällemme toukokuussa. Työskentelimme pitkin kesää, jonka aikana kampanjan aihealueet tarkentuivat keskittymään, kampanjamme nimen mukaisesti, rakennuksiin, joissa elämme.

Ennen kampanjan alkamista 2.10. Helsingin Sanomat julkaisi mielipidekirjoituksemme: “Nykyinen tapa rakentaa syö rahat terveyden ja luonnonvarat: Suomen tavoite olla hiilineutraali on mahdoton saavuttaa nykyisillä rakennustavoilla”. Tekstissä tuomme ilmi aihepiirin tärkeyden: “Rakennukset aiheuttavat 30% kaikista Suomen päästöistä ja itse rakentamisprosessista aiheutuu aina hiilipiikki. - … - Rakennusten aiheuttamien päästöjen lisäksi käytetyillä rakennusmateriaaleilla voi olla vaikutusta asukkaiden ja ympäristön terveyteen. Ihmiset viettävät suuren osan elämästään rakennusten sisällä. Miksi emme velvoita samanlaista avoimuutta rakennusten sisältämistä materiaaleista, kuin elintarvikkeiden kohdalla?”

Kampanja on myös osa You Tell Me -kollektiivin tavoitetta ymmärtää kestävän suunnittelun tapoja vertaisoppimisen kautta. Projektin avulla myös oman ryhmämme sisäinen tiedostaminen kasvoi ja tarkentui. Kampanjan avulla toivomme, että aihepiiri saa lisää julkisuutta, ja velvoittaa korkeakouluja sekä päättäjiä toimimaan. Kestävän kehityksen tulisi olla koulutuksemme lähtökohta, eikä lisätty ominaisuus. Kestävän kehityksen tulisi olla yhteiskuntamme ja taloutemme lähtökohta, sillä kestävyys on ehto näiden selviytymiselle. 

Miksi aihe on mielestämme tärkeä?

  1. Rakentamisella suuri rooli ilmastonmuutoksen ratkaisemisessa

  2. Nykyisissä rakennustavoissa on ongelmia ympäristön ja ihmisten terveyden kannalta. Lue lisää blogistamme

  3. Ratkaisuja on. Emme halua surra virheitä, vaan työskennellä yhdessä kohti parempaa tulevaisuutta!


    Esimerkiksi: 

    1. Uusiutumattomien materiaalien käyttöä vähennetään merkittävästi tai ei käytetä, mikäli mahdollista

    2. Otetaan massiivirakenteet uudelleenkäyttöön ja kehitetään esimerkiksi puurakentamista

    3. Rakennusten elinkaaren lähtökohdaksi asetetaan 100 tai 200 vuotta

    4. Lainsäädännön lähtökohtana ei toimi vain energiatehokkuus, vaan myös hiilijalanjäki, elinkaari ja hiilibudjetti

    5. Ei pureta, vaan korjataan

    6. Rakennushankkeiden ehdoksi asetetaan hiilibudjetti

    7. Suunnitellaan rakennukset painovoimaisella ilmanvaihdolla toimiviksi aina, kun mahdollista. Kehitetään painovoimaisen ilmanvaihdon osaamista ja ratkaisuja.

    8. Ennen hankkeeseen ryhtymistä pohdinta: onko rakennus todella tarpeellinen, jos on, miten sen voisi toteuttaa mahdollisimman kestävästi ja mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavaksi?

    9. Suunnitteluun ja rakentamiseen varataan riittävästi resursseja ja se toteutetaan moniammatillisessa yhteistyössä

    10. Arkkitehtuurin ja rakentamisen koulutuksen pääteemaksi nostetaan kestävän yhteiskunnan rakentaminen